Mediterrán – toszkán kertstílus

máj 06, 2014
eternia

Hazánkban ez a stílus először az építészetben keltett feltűnést, majd kinőtte magát: egyre több mediterrán kert jelent meg, majd az ezekhez szükséges kerti és lakberendezési kiegészítőket forgalmazó üzletek.

Bár a mediterrán kert alatt legtöbben olasz kerteket értik, de ide tartoznak Dél-Franciaország és Spanyolország kertjei is. Maradjunk a megszokott és talán közismertebb olasz kerteknél.

mediterrán kertek építése

Hogy megértsük a kert valódi énjét, belső világát, képzeljünk egy 16.-17. századi kőből vagy téglából épített villát, annak verandáján az oszlopokat. A kert alapterülete sétára invitál, ahol sűrűn ültetett öreg olajfákat látni, szőlőt és fenyőt, továbbá fűszerkerteket. Mindenfelől különböző illatok áradnak és a kert egyik sarkában lévő növényekkel befuttatott terasz ad árnyékot a napsütésben. A szellő messziről fújja a levendula friss illatát, a teraszon és a pergola környékén terrakotta kaspókban illatoznak a fűszernövények. A közeli csobogóból hűs víz permetet hoz a szél. A konyhakertet térdig érő kőfal szegélyezi, akárcsak az utakat, de utak mentén magas, vékony oszlopos ciprusok állnak. A szemközti napsütötte hegyoldalon pedig szőlő ültetvényt látni.

A mediterrán kertstílus nagyon összetett, de egyben rengeteg inspirációt is kaphatunk hozzá. Fontos, hogy a tökéletességre és a tiszta stílusra törekedjünk azáltal, hogy az olaszországi régióra jellemző elemeket ne próbáljuk meg keverni más területek mediterrán stílusú kertjeinek elemeivel, hiszen a felhasznált anyagok merőben különbözhetnek egymástól.

Fontos az is, hogy a mediterrán stílusú kerteknek két merőben eltérő alaptípusa van: a szabályos vagy formakert és a szabálytalan kert.

A mediterrán kertek formajegyei

1. Szabályos/forma kert

Legjellemzőbb stílusjegyei közé tartozik a geometriai elrendezés, a szabályos vonalak, a szögletes térformák és az éles vonalvezetés a sövényeken, gyepfelületen. Megfigyelhetők még kisebb közlekedő utak, megszerkesztett növényágyások, valamint jellemző a szökőkút, a szobor és a lugas is. A teljes kertkép szimmetrikus. Az ilyen kertek rendszeres és szakszerű gondozással tarthatóak fenn.

Mediterrán kert építése (szabályos alakú)

2. Szabálytalan kert

Ez a stílusjellemző igazán a természetes hangulathoz, bár a látszat ellenére alapos tervezést igényel. A formákat a növények képezik, melyek eltérő magasságukkal megbontják a teret. Messze eltérően a formakerttől a növények sokszínűsége és tarkasága vezeti a szemet. Jellemző, hogy a közlekedők inkább szilárd burkolattal rendelkeznek, kevés a füves felület, s ha van is, az sem mentes a mezei növényektől.

Mediterrán kert építése (szabálytalan)

A mediterrán kert növényei

Hogy mi is illik egy mediterrán kertbe? Mindenekelőtt fontos, hogy hazánkban eltérő a klíma, tehát lehetőségeink elég behatároltak, de a teleltetés sok mindenre megoldást nyújt. A mediterrán kertben megfigyelhető a növények palettaszerű elrendezése. A mediterrán növények legfontosabb ismertetői a színük és a leveleinek formája. Fontos, hogy a napsütést elviseljék, levelik színe pedig visszaverje a fényt, a talaj pedig jó vízvezető képességű legyen. Ne feledkezzünk meg a leanderekről, a citrus- és pálmafélékről, valamint a szőlőről sem.

A fűszer-és konyhakertek alapvető növényei a levendula, az oregánó, a bazsalikom, a kakukkfű és a rozmaring.

Fontos építő elemek a mediterrán kertek építésekor

  • kavicszúzalék vagy téglaburkolat
  • ágyástakaró anyag
  • pergola vagy szaletli az árnyékos teraszhoz
  • csobogó vagy szökőkút
  • terrakotta vagy kőedények, kaspók a növényeknek

Ha szeretné Ön is toszkán hangulatban kialakíttatni kertjét, kérjen ingyenes árajánlatot!