Kerti ágyásszegélyek

jún 06, 2014
eternia

ágyásszegély kiválasztása

Kertünk szinte nélkülözhetetlen eszközei a kerti ágyásszegélyek, melyek alapvető funkciója a kertben létesített ágyások, kerti utak, szoliter növények elválasztása többnyire a füves területtől. A kertépítés során fontos, hogy a szegélyek kiválasztásakor azok minőségére és élettartamára is odafigyeljünk. Gyakran előfordul például, hogy a fa ágyásszegélyt ki kell cserélni, mert elkorhadt vagy éppen a fűszegély nyírásból lett elég. Ezen problémákra is van esztétikus és időtálló megoldás.

Milyen ágyásszegélyt válasszak?

kerti-agyasszegelyek-kertepites1A fa ágyásszegélyek elterjedését mindenki számára megfizethető áruk tette lehetővé. A legtöbb puha fából készített ágyásszegélyre jellemző, hogy 2-3 év után a földalatti részük elkorhad, kitörnek helyükről. Ajánlott impregnált (gomba ellen) vagy kátránnyal kezelt (víz ellen) fát választani vagy házilag előkészíteni telepítés előtt. Akik mégis ragaszkodnak a fa ágyásszegélyhez, azoknak ajánljuk a kemény fákat, mint például: tölgy, akác vagy trópusi kemény fafajtákat (Bahia). Ezek ára a puha másfél-kétszerese is lehet, de élettartamuk jóval hosszabb. Ha kemény fát választunk, a faanyagot célszerú vastaglazúrral is védeni. Fa szegélyt általában 250cm hosszú és 20-30-40 cm-es magasságban vásárolhatunk. Lerakásunk viszonylag sok időt vesz igénybe. A sok munka után nem biztos, hogy kifizetődik, mert egyes elemeket nagyon könnyen rövidebbre is be lehet verni a földbe, így a szegély felszíne nem lesz vízszintes.

kerti-agyasszegelyek-kertepites2A fa szegély után következik a mindenki számára ismert hullámos műanyag szegély. Ezt a fajta szegélyt anyagának silány minősége és vékonysága, valamint nehéz telepítése miatt nem sokan szeretik. Napon kifakul, szegélynyíróval könnyű elvágni, valamint, ha véletlenül rá lépne a kertbejátszó gyermek vagy akár a házi állat, azonnal darabokra törik. Csak rostált, puha szerkezetű talajba lehet szépen lerakni, de akkor sem könnyű egyenesre kihúzni.

kerti-agyasszegelyek-kertepites3Nem annyira elterjedt, sok megmunkálást igényel, de rusztikus és nagyon mutatós lehet bármely kertben a vasúti talpfa. Emelt ágyásokhoz kiváló, hosszabb egyenes szakaszokhoz is beépíthető, kisebb kerítés menti töltéseket is könnyen elválaszthatunk ezzel az anyaggal. Itt már megjelenik azaz óriási előny, hogy nincs szükség szegélynyíróra, mert lesüllyeszthető a talajszintig. Nagy előnye, hogy nem vetemedik meg az időjárás viszontagságaitól, szemben a félgerendával vagy deszkával.

kerti-agyasszegelyek-kertepites4A műanyag ágyásszegélyek esetében létezik egy másik generációhoz tartozó fekete, UV-álló, tartósabb és merevebb műanyag szegélyfajta. Lerakása egyszerűbb, mint a hullámos társáé. Egyenes és íves vonalvezetést is alkalmas. Környezetbarát, újrahasznosított műanyagból készült.

kerti-agyasszegelyek-kertepites5A fejlődő kertépítés vívmánya a fém ágyásszegély. Minimalista és modern stílusú kertekbe ajánlott elsősorban kavicságyakba. Füves terült mellé nem ajánlott lerakni, mert a nyári napsütés felhevíti és a szegély mentén kiszáradhat a fű. Nagyon mutatós néhány év elteltével is, főleg, ha rozsdásodni kezd. Lerakása egyszerű, kb. 50 cm-es osztásonként vastag tű található, szinte csak be kell nyomni a földbe, hajlítható is. Egyetlen hátránya az ára és szűk beszerzési forrása.

kerti-agyasszegelyek-kertepites6Végül elérkeztünk a kerti ágyásszegélyek legújabb generációjához. Az egyre divatosabb térkövek és a rusztikusabb bontott tégla szegélyek elterjedésével egyre igényesebb és harmonikusabb kerteket lehet építeni. Nincs szükség betonozásra sem, hiszen a lapjára fektetett köveken a terhelés eloszlik, nem rogy meg, ha rá lépünk. Aki attól tart, hogy esős idő után megrogyna, az bátran betonágyba rakhatja, viszont, ha megfelelő rétegrendet használ, nincs szükség betonozásra sem. Éppen annyira széles, hogy a fűnyíró kereke elférjen rajta és van annyira mély, hogy a fű ne nőjön át az ágyásba, valamint az ágyást takaró anyag ne folyjon ki, ne keveredjen a fűvel. Nincs szükség szegélynyírásra sem. A vonalvezetés szinte bármilyen lehet.

Ha Ön is inkább szakemberekre bízná az ágyásszegélyezést vagy teljes kertjének építését, kérjen ingyenes árajánlatot!