Hogyan építsünk trópusi hangulatú kertet?

aug 03, 2014
eternia

trópusi kert építéseSokunkkal megesett már, hogy egy-egy nyaralásból hazatérve elgondolkodtunk azon, mi lenne, ha nemcsak az emlékeket hoznák haza, hanem a csodálatos trópusi környezetet is. Kis hazánk éghajlata azonban sajnos merőben eltér ezeknek a paradicsomi helyeknek a klímájától, szigorú korlátok közé szorítva elképzeléseinket. Némi energia-befektetéssel, a megfelelő környezeti tényezők kialakításával, illetve a helyes növények megválasztásával mégis becsempészhetjük kertünkbe a trópusi hangulatot.

Lássuk, mik a legfontosabb tényezők:

 1. Hőmérséklet: Amennyiben nem szeretnénk kertünket egy nagy üvegházzá alakítani, kénytelenek vagyunk a természethez igazodni. Egy kis gondoskodással, illetve megfelelő növényválasztással az év tizenkét hónapjából hét hónapon át bizonyosan tündökölnek ezek a növények.
 2. Csapadékmennyiség: Itt már nem kell a természetre hagyatkoznunk, csepegtető rendszer kiépítésével, mikroszórós öntözéssel biztosíthatjuk kertünk megfelelő vízellátását, páratartalmát. A rendszeresség a kulcsa az optimális flóra kialakulásának. Ezért fontos az öntözőrendszer, amelyet programozhatunk, és nem mellesleg nélkülünk is elvégzi az öntözést.
 3. Talaj: Itt kicsivel könnyebb a dolgunk. Ahelyett, hogy trópusi növényeket ültetünk, melyeknek elengedhetetlen a savanyú talaj, ültessünk csak habitusában hasonló növényeket. Ezek csak küllemükben hajaznak a trópusi növényekre, így kevésbé kényesek, igényeiket mi is könnyedén ki tudjuk elégíteni.
 4. Téli védelem: Mielőtt nekilátnánk nagy átalakításának, gondoljuk át, hogy télen van-e lehetőségünk, időnk a kertünkkel foglalkozni. Sok növény hiába télálló, fiatal korukban csak úgy képesek átvészelni a mi teleinket, hogy a védelmükről gondoskodunk. Értjük ezalatt a csapadék- és hővédelmet.

Vásárlásánál figyeljük arra, hogy pontosan mit is bír az adott növény:

 • trópusi kert növényekHidegtűrő: ez pontosan azt jelenti, hogy a hideget tolerálja egy adott pontig, viszont a téli csapadékot nem, azaz a megfelelő csapadékvédelemről nekünk kell gondoskodni. Ne ijedjünk meg, nem kell nagy dolgokra gondolni, néha elég, ha egy felmosó vödröt ráfordítunk a növényre.
 • Télálló: ez jelenti azt, hogy nemcsak a hőmérsékletet, hanem az állandó jeges, havas csapadékot is gond nélkül bírja a növényünk. Fontos megjegyezni, hogy sok télálló növény pár éves koráig még igényli csapadékvédelmet, míg szövetei meg nem erősödnek.
 1. Ültetés: Törekedjünk a csoportos ültetésre, hogy dús, buja hatást érjünk el. Igyekezzünk nagy levelű növényeket kiválasztani, melyek egzotikus összképet adnak.
 2. Vízfelület: Nemcsak díszítő értéke miatt, hanem a megfelelő páratartalom biztosítása érdekében is szükségünk lehet egy tavacskára. Dúsan körbeültetve növényekkel fokozhatjuk vele a trópusi hatást.
 3. Kiegészítő elemek: Ha van egy kis időnk, menjünk el egy közeli erdőbe, nemcsak ihletet meríteni, hanem ha résen vagyunk, rengeteg felhasználható építőanyagot is találhatunk. Egy-egy korhadt fatörzs, nagyobb kő dekoratívan elhelyezve természetközeli hatást kelt.

Ajánlott növények trópusi kertekhez

A következőkben olyan növényeket sorolunk fel, melyeket itthon is könnyen beszerezhetünk. Szükségünk lesz egy pár árnyékot adó, magas fára. Amennyiben ez nem áll rendelkezésünkre, anyagi lehetőségeink pedig nem engedik meg, hogy kész fát vásároljunk, ültessünk gyorsan növő fákat. Javasoljuk a Kínai Császárfát (Paluwnia tomentosa),amely egy év alatt a megfelelő víz- és tápanyagellátással képes 3-4 métert is nőni, hatalmas levelei pedig mély árnyékot adnak.

Az árnyas részekre:

 • Hosta-félék: ültessünk árnyékliliom-fajtákat, ezekből rengeteg forma és szín áll rendelkezésünkre.
 • Fatsia Japonica: Hatalmas bokorrá fejlődik, teljesen télálló, szárnyalt hatalmas levelekkel.
 • Páfrányok: hazánkban is több páfrányfaj őshonos, pl.: az eredi pajzsika (Dryopteris filix-mas) levelei sötétzöldek, 50-70 cm hosszúra is megnőnek. Ha azonban nem elégszünk meg ezzel a magassággal választhatjuk még a Királypáfrányt (Osmunda regalis) is, melynek levelei akár a 2 métert is elérheti.
 • Talajtakarónak válasszunk Bőrlevelet (Bergenia).
 • Az állandóan nedves környezet hatására lassan megjelennek a mohák is. Őket hagyjuk szabadon burjánzani, hiszen ez hozzátartozik az idilli összeképhez.

A napos részekre:

 • trópusi kertek építéseFűfélék: Rengeteg fajtát hasznosíthatunk trópusi kertünk kialakításához. Íme néhány, a teljesség igénye nélkül:
 • Banán: ajánljuk a Musa Basjoot, mely itthon is könnyen beszerezhető, takarással pedig télálló. Hatalmas, 2-3 méteres leveleivel igazán trópusi hatást kelt.
 • Bambusz: Szerencsére számos olyan fajta kapható itthon is, amely teljesen télálló. Ültetésükkor ne feledkezzünk meg a gyökérszabályozásról, mivel igen agresszíven tarackol.
 • Japán vérfű (Imperata cylindrica): Vörös színű leveleivel igazán egzotikus fűféle.
 • Fekete kígyószakáll (Ophiopogon planiscapus ‘Nigrescens’): Különlegességét fekete levelei adják.
 • Pálmafélék: Hazánkban két fajta képes átvészelni a teleket. Az egyik a Kínai Kenderpálma (Trachycarpus fortunei), a másik pedig az európai törpepálma (Chamaerops humilis). Fontos azonban tudni, hogy fiatal korban mindkettőnek téli védelem szükséges.
 • Yucca-félék: Válasszunk törzses fajtákat, például: Yucca Gloriosa, Yucca Rostrata.
 • Futónövények: Ne ragadjunk le a szokványos borostyánnál! Ültessünk télálló kivit, futóloncot, melynek illatos, egyedi virágai adják díszítő értékét.

Szerző: Völgyesi János

Ha Ön is hasonló álmokat dédelget, hívjon Minket bizalommal!