Korallberkenye

jún 30, 2015
eternia

A korallberkenye (Photinia x fraseri ’Red Robin) hazánkban is egyre népszerűbb növény, származását tekintve új-zélandi és dél-ázsiai fajok keresztezéséből hozták létre.

Nálunk gyakran ültetik alakfának, szoliter-és sövénynövénynek. Növekedési erélye viszonylag gyorsnak nevezhető a Red Robin fajta 30-50 centimétert is nőhet évente. Végleges magassága a 300-350 centimétert is elérheti. Hajtásrendszere felálló hajtásokból áll és minden új hajtás végén a levelek élénk pirosak. Levelei fényesek, világos és sötét zöld árnyalatúak. Ezt a színhatást 2-4 hétig tartja, de rendszeres metszéssel szinte állandóan piros színben tarthatjuk.

Fontos, hogy ez nem azt jelenti, hogy hetente végig kell nyírni!

Sok helyen az unott tujasövényt is ezzel a fajta lomblevelű örökzölddel váltják ki, gyakran vegyítve más fajta korallberkenyével vagy más fajta lomblevelű örökzölddel, mint például babérmeggyel.

Milyen betegségei vannak a korallberkenyének?

A rózsafélék családjába tartozik így gyakori kártevője a levéltetű, de szerencsére levéltetű ellen könnyű védekezni. Emellett a rózsafélékre jellemző egyéb betegségek, mint például lisztharmat, tűzelhalás szintén fenyegethetik.

Hogyan ültessünk korallberkenyét?

A hazánkban szaporított állománynak köszönhetően nálunk is jól megél, és szépen fejlődik. Az ültetést követő első évben figyeljünk a fagyvédelemre, az új hajtások gyakran elfagyhatnak, de tavasszal ezeket eltávolítva hamar kinövi a növény a veszteséget. Fagyzugos helyet jobb elkerülni, napos vagy félárnyékos helyre ültessük. Tápanyag dús talajban kifejezetten jól fejlődik, fontos a rendszeres öntözés, de a pangó vizet nem bírja. Talajigénye átlagos.

Hová ültessük a korallberkenyét?

Ajánlott olyan kertbe ültetni, ahol a színek egyhangúak vagy túl sok a nagy felületen végig futó azonos szín. Ilyen például a ház és a kerítés fala. Továbbá, ahol esetleg van hely szoliter növény ültetésére, önmagában is impozáns jelenség egy zöld falakkal körülvett kertben. Ültetés előtt javasolt szakember véleményét kikérni, fontos figyelembe venni a tájolást, valamint a növény habitusának fejlődését a későbbi években.

A korallberkenye fajtái

A korallberkenyének 40-50 fajtája ismert, most a legkedveltebbeket mutatjuk be.

korallberkenyePhotinia x fraseri ’Little Red Robin’

Ez a korallberkenye fajta a közkedvelt ’Red Robin’-nak a törpe változata. Végleges magasságát ritkán éri el, ami közel 100 cm. A ’Red Robin’ minden tulajdonságát és jellemzőjét magában hordozza. Levelei fényes sötét zöld színűek, fiatalon sötét bordó a színük. Hajtásrendszere felfelé álló, virágait tavasz végén bontja ki. Dézsában is jól fejlődik, igen dekoratív örökzöld cserje.

Photinia x fraseri Cracklin ’Red parred’

A korallberkenye család legújabb fajtáját képviseli a Red parred. Habitusát tekintve kompaktabb, dúsabb és vörösebb a levele. Magasságát tekintve lassan haladja meg a 2 métert, ezért tökéletes sövény telepítésére Tavasszal a fiatal hajtások érett meggyszínéhez hasonlítanak. Napon és félárnyékban is egyaránt jól fejlődik. Talajigénye átlagosnak mondható, de a tápdús laza szerkezetű talajon egészségesen fejlődik.

korallberkenyePhotinia x fraseri ’Camilvy’

A korallberkenyék közül egy a hazánkban szintén közkedvelt bár ritkán ültetett fajta a ’Camilvy’. Magasságát tekintve közel 200 cm, de rendszeres metszéssel alacsonyan tartható így közepes méretű sövénynövények és szoliter növénynek is kiváló választás. Ez a fajta is örökzöld, tavasszal az új hajtások sötétlilás árnyalatúak. Fehér, fürtökben csüngő virágát május hónapban mutatja meg.

korallberkenyePhotinia x fraseri Pink Marble ’Cassini’

Közepes növekedésű (125-150 cm) lomblevelű örökzöld. Fiatal levél hajtásai zöldes vöröses árnyalatúak szélükön rózsaszínes árnyalattal. Az évszakok váltakozásával a levelek sötét zöldes fehér árnyalatot vesznek fel és a levelek széle elfehéredik. Kiválóan alkalmas alacsony sövénynek nevelve (100-150 cm), rendszeres metszés mellett az ifjú hajtások rózsaszínes sötét zöld árnyalatban ragyognak. A ‘Pink Marble’ fajta kevésbé élénk színű a közismert ’Red Robin’ fajtánál, ezért kis kertben, előkertben igen dekoratív, valamint dézsás növényként is jól mutat.