Ipari parkok zöldfelületének létesítése és karbantartása

Mivel az ipari parkok jellemzően a városok szélén vagy a főváros agglomerációjában helyezkednek el, jellemzően szélsőséges időjárási viszonyok – nagy szél és árnyék hiánya – jellemzik. Emellett igen gyakori, hogy építési törmelékkel feltöltött, meddőként használt vagy agyagos, vályogos területekre épülnek.

Ezért az ipari parkokat övező zöldfelület létesítésénél gyakran szükség van a terület talajcseréjére vagy termőfölddel való feltöltésére, illetve ellenálló növények telepítésére.

Növénytelepítés ipari területen

A növények telepítését alapvetően meghatározza a talaj minősége és fajtája, általánosságban azonban elmondható, hogy nem ajánlott e területekre drága és igényes növényt telepíteni. Emellett különösen ügyelünk arra, hogy megakadályozzuk az ipari parkok esetében nagy problémát okozó gyomosodást, mivel a tavasz beköszöntével, a gyomok virágzása után egy szelesebb napon nagyon sok gyommag kerülhet az ágyásokba.

Az ipari parkok preferált részeinél, mint amilyen a vendégparkoló és a bejárat, a megszokott kis kertek hangulatához hasonló kis szigetek alakíthatóak ki.

Füves felület létesítése és karbantartása

Az ipari területek füvesítése és fenntartása csupán méreteiben különbözik a háztáji kertektől. Rendszeres tápanyag-utánpótlással, öntözéssel, gyepápolással és szelektív gyomirtóval itt is szép zöld gyepet lehet kialakítani.

Parlagfű-mentesítés

Az ipari parkokat gyakran parlagon hagyott terület veszi körül. Ezeket a területeket a parlagfű miatt szintén gondozni kell, vagyis javasolt a kerítéstől számított 100-150 cm szélességben rendszeresen kaszálni.

Lépjen velünk kapcsolatba!